Solstormer

De høye magnetiske felt i solflekk-produserende aktive områder også gi opphav til eksplosjoner kjent som solstormer. Når vridd feltlinjene krysse og inn igjen, energi eksploderer utover med en kraft som overstiger millioner av hydrogenbomber. [Solens Wrath: Verste solstormer i historie]


Fordi solstormer dannes i de samme aktive regioner som solflekker, de er koblet til disse mindre, mindre voldelige hendelser. Flares tendens til å følge den samme 11-års syklus. På toppen av syklusen, kan flere fakler forekomme hver dag, med en gjennomsnittlig levetid på bare 10 minutter. Den enorme solflekk 2014 sparket av flere kraftige solstormer.

De største, X-klasse flares, har størst effekt på jorda. De kan forårsake langvarig stråling stormer i den øvre atmosfæren, og utløse radioouts. Mellomstore M-klasse flares kan føre til korte radioouts i polarområdene og en og annen mindre stråling stormer. C-klasse flares har få merkbare konsekvenser. [Solar flares: En brukerhåndbok (Infographic)]
Absorberende røntgen påvirker atmosfæren. Økningen i varme og energi resultat i en utvidelse av jordas ionosfæren. Menneskeskapte radiobølger reiser gjennom denne delen av den øvre atmosfæren, så radiokommunikasjon kan bli forstyrret av sin plutselige uforutsigbare vekst. Tilsvarende satellitter tidligere sirkle gjennom vakuum ledig plass kan finne seg selv fanget i den utvidede sfære. Den resulterende friksjon bremser ned sin bane, og kan bringe dem tilbake til jorda raskere enn beregnet.

Til tross for sin størrelse og høy energi, solstormer er nesten aldri synlig optisk. Den lyse utslipp av omkringliggende foto, hvor solens lys stammer, har en tendens til å overskygge selv disse eksplosive fenomener. Radio og optiske utslipp kan observeres på jorden. Men siden røntgenstråling og gammastråling ikke klarer å trenge gjennom atmosfæren, kan bare rombaserte teleskoper oppdage sine signaturer.

Dette fortsatt fra SDO fanget handlingen i fryse-frame prakt når Solen popped av to hendelser på en gang (Jan. 28, 2011). Et filament på venstre side ble ustabil og brøt ut, mens en M-1 bluss (mellomstørrelse) og en koronamasseutbrudd på den høyre sprengt ut i rommet.
Dette fortsatt fra SDO fanget handlingen i fryse-frame prakt når Solen popped av to hendelser på en gang (Jan. 28, 2011). Et filament på venstre side ble ustabil og brøt ut, mens en M-1 bluss (mellomstørrelse) og en koronamasseutbrudd på den høyre sprengt ut i rommet.
Credit: NASA / SDO / GSFC
Koronamasseutbrudd

De magnetiske feltlinjer som vri opp å danne solstormer tidvis blitt så skjev at, som gummistrikker i spenn, de snapper og pause, deretter koble på andre punkter. Hullene som danner ikke lenger holde solens plasma på overflaten. Freed, plasma eksploderer i verdensrommet som en koronamasseutbrudd (CME). [fantastiske bilder av Solar flares og Sun Storms]

Det tar flere timer for CME å løsrive seg fra solen, men når den gjør det, det raser unna med hastigheter på opptil 1000 km (mer enn 7 millioner miles per time). En av de raskeste registrerte cmes, registrert i 2012, reiste omtrent 6480000-7920000 mph (10.43 million og 12.75 million km i timen).

«Å se en CME denne raske, virkelig er så uvanlig,» Rebekka Evans, en plass forsker ved Goddard Space Weather Lab, sa i en uttalelse. «Og nå har vi denne flotte muligheten til å studere denne kraftige romvær, for bedre å forstå hva som forårsaker disse store eksplosjoner, og for å forbedre våre modeller for å innlemme hva som skjer under arrangementer så sjeldent som disse.»

Skyen av varm plasma og ladede partikler kan være opp til 100 milliarder kilo (220 milliarder pund) i størrelse.

Som med solstormer, hvis CME er rettet mot oss, det tar partiklene åtte minutter på å nå jorden. Men partiklene ta alt fra én til fem dager å reise avstanden til planeten vår. Solvinden, en konstant strøm av ladde partikler slynges ut av solen, virker på skyen som en strøm på en båt. Raskere cmes føler dra av vinden og tregere, mens de med lav innledende hastigheter fremskynde.

Nordlyset er mer formelt kjent som nordlys, og er forårsaket av interaksjoner mellom solvinden og jordas magnetfelt.
Nordlyset er mer formelt kjent som nordlys, og er forårsaket av interaksjoner mellom solvinden og jordas magnetfelt.
Credit: Karl Tate, SPACE.com bidragsyter
Auroras (Nordlys): Når energien fra en solar storm når nærheten av Earth, ladde partikler i vår planets øvre atmosfære samhandle med luftmolekyler å skape nordlys. Disse nordlyset, som de også kalles, kan være fantastiske skjermer av farge. Solvinden genererer også en nesten konstant, men mindre spektakulær utstilling.

One thought on “Solstormer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *